Gratis forsendelse fra €20
Bestilt på arbejdsdage før 22:00 leveret i morgen
Gratis returnering inden for 14 dage

13.01.21

Forskere: "Øg luftfugtigheden i kampen mod corona"

"At øge luftfugtigheden i bygninger kan især om vinteren hjælpe i kampen mod coronavirusset." Det mener to professorer fra Delft, Holland, som støttes bl.a. af det europæiske RIVM og forskellige forskere verden over. Forskellige hollandske medier rapporterede om det denne uge, herunder AD, de Telefraaf, RTL Nieuws og BNR.


Nu, hvor temperaturen i Holland langsomt falder, reduceres også luftens evne til at indeholde vanddamp, hvilket resulterer i en lav luftfugtighed. Luftfugtigheden angives i procent og er optimal ved 50 procent, ifølge den hollandske sundhedsinstitution RIVM. Når fugtigheden er relativ lav, falder viruspartikler mindre hurtigt ned, hvilket gør det lettere for dem at sprede sig i luften. På denne måde overføres viruspartikler ikke kun lettere, men de kan også trænge dybere ind i lungerne.


"Jo koldere det er ude, jo tørrere bliver luften inde."

Bas van de Wiel

Selvom det er vanskeligt at detektere lav luftfugtighed uden et hygrometer, er der flere symptomer, som du nemt kan genkende selv. Helbredsproblemer som tør hud, tørre øjne eller læber, irriterede luftveje, hovedpine, nedsat koncentration, træthed eller en tilstoppet næse, tyder på at indeluften (for) er tør. Andre vigtige indikatorer er statisk elektricitet og revner i et trægulv eller møbler.


Statisk


Ud over at lav luftfugtighed forårsager ubehagelige gener, spiller det også en vigtig rolle i spredningen af COVID-19 og andre vira. For at give viruspartikler mindre chance for spredning, er det vigtigt at øge luftfugtigheden i hjemmet eller på kontoret. Du kan gøre dette effektivt med en luftfugter, f.eks. Duux Beam (Mini) eller med et tipsene nedenfor:


1. Skru ikke for meget op for varmen

Når det bliver koldere, har mange mennesker tendens til at skrue (ekstra) op for varmen. I kombination med den allerede tørre udeluft kan dette føre til, at fugtigheden i boligen reduceres betydeligt. Løs derfor problemet ved kilden ved ikke at indstille varmen højere end 21 grader. Når du ikke er hjemme eller når du skal sove, kan du skrue endnu mere ned for varmen eller selv slukke for varmen; den ideelle indendørs temperatur om natten er omkring 15 grader.


2. Sørg for god udluftning i boligen

Når du åbner vinduer eller ventilationsriste oftere, skaber du en tilstrømning af frisk luft ind i huset. Fordi udeluften om vinteren normalt er tørrere om vinteren end på de andre årstider, er det bedst at gøre det på dage med regnvejr. Det er ikke kun godt for luftfugtigheden, men det giver også bedre luftkvalitet.


3. Gør det selv

Ved at sætte en skål med vand på en ovn eller radiator, som er egnet til det, kan du delvis efterligne effekten af en luftfugter. Varmen som ovnen eller radiatoren afgiver, sørger for at vandet varmes op og fordamper, så at fugtig luft fordeles i hele værelset. Men det har også en positiv effekt på lav fugtighed i huset, hvis du lader tøj tørre på et tørrestativ eller du tager et brusebad med åben dør.


Relaterede artikler

Hvordan renser jeg min luftfugter?

Ved regelmæssigt at rengøre din luftfugter undgår du kalkaflejringer i filteret eller vandbeholderen på din luftfugter. Dette sikrer et hygiejnisk output, bedre ydeevne og en længere levetid for dit produkt. Men hvornår skal du rense din luftfugter, og hvad er den bedste måde at gøre det på? Vi forklarer det for dig trin for trin. [...]

4 fordele ved stilhed om natten

Støjende gadetrafik, sirener eller en brummende maskine i hjørnet af rummet - fuldstændig stilhed er ofte en mangelvare om natten. Og alligevel er fuldstændig stilhed faktisk gavnlig for dit fysiske og mentale helbred. Læs her om fordelene ved stilhed om natten, og hvordan det kan forbedre dit generelle velbefindende. 1. Bedre søvnkvalitet Støj [...]

Pust liv i hjemmet