Gratis forsendelse fra €20
Bestilt på arbejdsdage før 22:00 leveret i morgen
Gratis returnering inden for 14 dage

13/02/20

Hvordan opstår statisk elektricitet?

Hvad gør noget statisk? Mit hår bliver altid statisk om vinteren. Hvordan opstår statisk elektricitet, og hvorfor er det værst om vinteren?

Ting bliver statiske, når de afgiver eller modtager elektroner fra andre materialer, så at de bliver elektrisk ladet. Hår f.eks. får en positiv ladning, når du trækker en uldtrøje over hovedet, fordi håret afgiver elektroner.

Positive ladninger frastøder hinanden, og får håret til at sprede sig. Hænderne afgiver altid elektroner, når du berører noget. Det medfører, at du kan få stød, når du åbner en bildør, f.eks. fordi elektroner hopper fra døren til hånden.


Fugtig luft reducerer statisk elektricitet

Materialer er tilbøjelige til at afgive elektroner i varierende grad. Hvis du gnider en uldtrøje langs glas, modtager trøjen elektroner fra glasset og bliver negativt ladet. Men hvis du gnider trøjen langs polyester eller plast, afgiver trøjen elektroner og bliver positivt ladet.

Vand leder elektroner godt, og derfor er der mindre statisk elektricitet, hvis der er meget fugtighed i luften. Om vinteren er luftfugtigheden ofte lav, og det gør ting mere statiske.


Sådan opstår statisk elektricitet

1: Nogle materialer, såsom uld og plast, mister eller modtager let elektroner, hvilket gør materialet statisk.

2: En ballon og en uld sweater slagtilfælde forbi hinanden. Plastikken stjæler elektroner fra ulden, og ballonen er negativt ladet, mens trøjen får en positiv ladning.

3: De overskydende elektroner på overfladen af ballonen afviser elektroner på væggen. De positive partikler – protoner – i væggens materiale tiltrækker ballonen, fordi positive og negative tiltrækker hinanden.

Forebyggelse af statisk elektricitet

Generes du meget af statisk elektricitet om vinteren? Så kan du overveje at købe en luftfugter for at øge lufftugtigheden i huset samt reducere elektronernes ledeevne.


Relaterede artikler

Hvordan renser jeg min luftfugter?

Ved regelmæssigt at rengøre din luftfugter undgår du kalkaflejringer i filteret eller vandbeholderen på din luftfugter. Dette sikrer et hygiejnisk output, bedre ydeevne og en længere levetid for dit produkt. Men hvornår skal du rense din luftfugter, og hvad er den bedste måde at gøre det på? Vi forklarer det for dig trin for trin. [...]

4 fordele ved stilhed om natten

Støjende gadetrafik, sirener eller en brummende maskine i hjørnet af rummet - fuldstændig stilhed er ofte en mangelvare om natten. Og alligevel er fuldstændig stilhed faktisk gavnlig for dit fysiske og mentale helbred. Læs her om fordelene ved stilhed om natten, og hvordan det kan forbedre dit generelle velbefindende. 1. Bedre søvnkvalitet Støj [...]

Pust liv i hjemmet